Aachen, czyli Akwizgran to w pewnym sensie to kolebka Niemiec. Przecież nie gdzie indziej, jak w przepięknej romańskiej, ośmiokątnej katedrze w samym centrum miasta, znajdują się groby germańskich cesarzy. U stóp owej posępnej katedry, w okresie adwentu oczywiście odbywa się znany Jarmark Bożonarodzeniowy, na którym królują oczywiście pierniki, w tym te, które są chlubą zabytkowego Akwizgranu- Aachener Printen.
Aachen – Miasto na granicy
Akwizgran to też miasto niezwykłe, bo leżące dosłownie na styku Belgii i Holandii. W jednym z miejskich parków jest wzgórze, gdzie można być równocześnie jedną nogą być w Niemczech, a drugą w Belgii lub w Holandii. Teraz gdy sami jesteśmy w grupie Schengen pewne rzeczy już nie dziwią (chociażby linie autobusowe, które wyruszają z centrum miasta, a trasę kończą u sąsiadów).
Sama nazwa tego rodzaju pierników, z których słynie Aachen, jest dobrym przykładem na przenikanie się kultur.
Przecież printen, po angielsku, oraz prent po niderlandzku oznacza drukować- w tym przypadku chodzi oczywiście o „drukowanie” za pomocą drewnianej matrycy różnego rodzaju wizerunków na piernikach. Akwizgrańskie pierniki najpewniej przywędrowały z osadnikami z Belgi w XV w. i w przeciwieństwie do np. tych z Norymbergi, pieczone są na syropie z buraków cukrowych.
Printen to specjalny rodzaj ciemnych pierników, dla których dopiero XIX w. okazał się „złotym okresem”. Bowiem Printen z Akwizgranu zaczęły być sławne od 1870 r. kiedy to piekarz i cukiernik Henry Lambertz dostał zlecenie od dostawców sprowadzających wypieki na książęce dwory w Beligii, Holandii i w Prusach.
Trzy rodzaje Printen z Aachen
Są trzy rodzaje Printen- ziołowe, czekoladowe i książęce-wszystkie w wersji twardej i miękkiej. Trzeba pamiętać, że Printen w odmianie twardej mogą zawierać grudki cukru, który wykrystalizował się z syropu buraczanego – osoby o problemach z uzębieniem, niech lepiej nie ryzykują degustacji! 😉
Czy Printen są miękkie lub twarde zależy od wilgotności pomieszczenia, w którym są przechowywane. Printen są bez tłuszczu, ale z mąką, na syropie z buraków cukrowych lub z dodatkiem miodu. Z polewą cukrową, czekoladową glazurą lub bez polewy.
Ziołowe Printen mają intensywny cierpko-słodki smak i z tego powodu są używane jako dodatek do zimowych ciężkich dań typu: do sosu pieczeniowego gdzie są już rodzynki suszone śliwki dodaje się Printen by podkreślić jego korzenną wyrazistość , podobne jest z pieczeniami z dziczyzny, które podaje się z sosem na bazie pierników.
Poza motywami religijnymi, pojawiały się na printen również wizerunki pruskich żołnierzy lub prześmiewcze figury karnawałowe. Do początku XIX w. Printen były płaskie, ale z chwilą blokady przez Napoleona dostaw cukru trzcinowego do Europy, zaczęto używać syropu z buraków cukrowych, to powodowało, ze ciasto było miękkie i aby pierniki miały swą odpowiednią konsystencję zaczęto piec je grubsze i lekko wypukłe.
Pierniki uwiecznione…
Od 1989 r. w Aachen, na starówce, przed historyczna kawiarnią działającą w budynku z połowy XVII w. Kaffeehaus van den Daele, znajduje się pomnik Dziewczynki trzymającej w rękach wielkiego piernika Printen (kawiarnia znajduje się na rogu Büchel i Körbergasse). Poza tym istnieje towarzystwo karnawałowe zwące się w tamtejszym dialekcie „Oecher Prente 1988 e. V.“. Co roku odbywają się w okresie przedświątecznym zawody strzelnicze „Printenschießen“.
Nazwa chroniona
Od 1997 r. nazwa Printen jest geograficznie chroniona. Ze względu na turystyczny marketing miejsca, pierniki dostępne są w Aachen przez cały rok. W Akwizgranie od listopada można tez u miejscowych rzeźników dostać świąteczną wątrobiankę z korzennymi przyprawami. Trzeba zdawać sobie sprawę, ze tylko w Aachen działa ok. 50 piekarni i cukierni oferujących Printen, zobacz pełną listę