W czasach Wolfganga Amadeusza Mozarta raczej o ekologii nikomu nie było w głowie. Również moda na publiczne letnie kąpiele zdobyła popularność pod koniec XIX w. Wieś Seeham, która ma połączenia autobusami miejskimi z Salzburgiem przeszła ciekawą ewolucję od wioski letniskowej do dobrze funkcjonującej ekowioski.
W 1875 r. Seeham, które liczy obecnie 1200 mieszkańców zaczynało zmierzać ku letnisku. Z tego okresu pochodzi też Dorfwirtshaus Eberl (pierwotnie Hotel Siegl), który był w tym czasie pierwszym hotelem w okolicy. W połowie lat 30 XX w. istniało już tam kąpielisko nad jeziorem.
Obecnie w Seeham jest ponad 10 miejsc, które oferują noclegi. Jednak to co stanowi o wyjątkowości wsi, to jej ekologiczne nastawienie, które pielęgnowane jest od połowy lat 90., od kiedy to zaczęto wcielać w życie nie tylko ekologiczną hodowlę i uprawy. Działania w Seeham to dobry przykład jak na przestrzeni 20 lat można małymi, ale konsekwentnymi krokami dokonać ekologicznej ewolucji, a nie rewolucji!
W Seeham słyszy się miarowe tykanie ekologicznego-zegara, który wyznacza rytm mieszańcom i przybywającym tu turystom. W gminie Seeham (w Austrii gmina może liczyć kilka wiosek lub nawet jedną- w tym przypadku są to dwie wioski) obecnie zaangażowanych jest 805 wszystkich gospodarstw rolnych, które zachowują standardy upraw i hodowli ekologicznej, a 11 z 17 gospodarstw oferujących pokoje gościnne jest również ekologicznych.
Ofertę uzupełniają: ekohotel (Bio-Hotel Schiessentobel, posiadłość własnością rodzinną od początku XVII w.), sklep oraz ekologiczne piekarnie i serownie. Jednak początki nie były takie pomyślne. Gdy kiełkował pomysł na ekowioskę inicjatorami było kilku rolników, właściciel sklepu i pojedyncze osoby oferujący kwatery prywatne- obecnie wieś dysponuje ok. 500 miejscami noclegowymi.
„Seeham- mały ekologiczny świat”
Od 2000 r. wieś promuje się jako ekomiejsce, nie tylko z czystym powietrzem, ale i ekoturystyką i ekologicznym jedzeniem Jak z reguły w takich przypadkach pomysł narodził się w wyniku współpracy różnych podmiotów zaangażowanych w ekologię, nie bez znaczenia było też „zagęszczenie” tego typu podmiotów, w tym również tych z zakresu bazy noclegowej. Okazuje się, że nie zawsze ilość podmiotów działających w jednej branży musi oznaczać ostrą konkurencję. Wręcz przeciwnie.
Wydarzenia cykliczne w Seeham
Każdy pomysł przyciąga turystów, gdy tętni on życiem, a do tego najlepiej nadają się cykliczne imprezy, chociażby takie:
Jarmark rękodzieła (początek września), na terenie plaży przy kąpielisku nad jeziorem, w 2016 r.
zgromadził 90 wystawców krajowych jak i zagranicznych, najlepsze otrzymują nagrodę „Jakość-
sztuka i rzemiosło w Austrii”, jak na każdym festynie tak i tu spotkać można stoiska z regionalna
kuchnią
Eko dni Seeham – forma festynu, z prezentacjami i degustacjami, podczas których promuje się
nie tylko lodziarnia z ekologicznymi lodami, ale też miejscowi producenci zapraszają na
degustację np. lokalnego specjały jakim jest serowa zupa-krem na bazie trzech rodzajów sera z
dodatkiem bulionu, mleka i gałki muszkatołowej. Charakterystyczny sma tkwi w proporcji serów,
a przede wszystkim w serze z zieloną pleśnią Österkron
Regaty żaglówek pod koniec sierpnia nad Obertrumer See (jezioro nad którym leży wieś), impreza
częściowo odbywa się na historycznych lub zrekonstruowanych łodziach, a załogi wraz z
pasażerami ubrane są w regionalne stroje. Swą nazwę Lateiner-Regatta impreza zawdzięcza
staremu rodzajowi żaglówki, która była i do tej pory jest w użyciu na tym jak i na sąsiednim
jeziorze. Jest to łódź łacińska o trójkątnym żaglu (ożaglowanie łacińskie)
Post udostępniony przez Fanny Noret (@fa_nrt)
Ekohotel po liftingu
Ekohotel, który w 2001 r. przeszedł procedury certyfikacyjne odnotował wzrost noclegów w ostatnich latach o 1/3. Właściciel hotelu, który ma również gospodarstwo ekologiczne zdaje sobie sprawę, że bez modernizacji nie można myśleć o poprawie sytuacji, dlatego zainwestował w meble z litego drewna, oraz w pledy do spania z owczej wełny- o serwowanym menu nie trzeba wspominać, bo to samo przez się jest zrozumiałe, że jest ono ekologiczne.
Ekologia „od kuchni”
Wszyscy we wsi są świadomi, że podstawą rozwoju jest zdobycie zaufanie u współmieszkańców, ale tez i u turystów. Stąd też w każdym podmiocie eko można zajrzeć „za kurtynę”, czyli zobaczyć i przekonać się jak powstają produkty i wyroby. Każdy kto oferuje pokoje czy też miejsca do spania gwarantuje minimum ekologiczny zestaw śniadaniowy Inicjatywa ekologicznych śniadań w obiektach noclegowych- nie miała by możliwości powodzenie, gdyby nie wsparcie finansowe ze strony organizacji turystycznej z Salzburga oraz Izby Gospodarczej i gospodarstwa ekologicznego „Bauernkörberl“ (koszt przeznaczony na wsparcie i promocję to 120 000 € ).
Niech turysta wróci z pamiątką
Seeham nie boi się innowacji- w 2007 r. powołał do życia Bio Art, spółkę akcyjną, zajmującą się poza promocją produktów rolnych, również słodyczy. Eko-sklepy oferują nie tylko miejscowe produkty, ale też innych austriackich certyfikowanych wytwórców. Zaangażowanie w działalność ekowioski to dodatkowe miejsca pracy (w gospodarstwach rolnych, sklepikach, miejscach noclegowych). Seeham dzięki swej ekoaktywności jest jedynym miejscem na przedgórzu Alp, który może się pochwalić wzrostem liczby noclegów.
Młyn kulowy – dodatkowa atrakcja
Nawet zabytkowy młyn kulowy znajdujący się przy wodospadzie Wildkar w Teufelsgraben koło Seeham (przeszedł renowację w 1983 r. i od tej pory jest ponownie w użyciu) stał się dodatkową atrakcją ekowioski. Odwiedzającym proponuje się wędrówki do młyna kulowego, który służy obecnie do mielenia składników wykorzystywanych do ekologicznego pieczywa, a nowa elektrownia na biomasę zaopatruje w prąd przeszło 30 miejscowych obiektów (w tym również szkołę).
Pomysł na ekowioskę był do pewnego czasu pełen idealizmu, ale lata konsekwentnej praktyki pokazują, że można ideały przeobrazić w realne czyny. Członkowie ekowioski mają świadomość, że mimo osiągnięć jest jeszcze wiele zadań przed nimi. Czterech założycieli, ich zaangażowanie, konsekwencja i pokora sprawiło, że obecnie ekoentuzjastów jest 30, a 80 % gospodarstw ma certyfikaty ekologiczne.
źródło zdjęcia głównego: Wikipedia, Lombardelli