Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły – pod taką nazwą specjalność sadowników z Doliny Dolnej Wisły wpisana została do unijnego rejestru i wyróżniona znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Gdzie kupić powidła z Dolnej Wisły? Do czego je wykorzystać?
Jak powstają powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły (często określane jako powidła strzeleckie)?
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły powstają z dojrzałych owoców śliwy domowej, odmiany węgierka zwykła (łac. Prunus domestica L.). W trakcie procesu produkcji owoce są duszone, aż uzyskają gęstą, ciemnobrązową konsystencję z widocznymi fragmentami skórek, które nadają im lśniący wygląd. Powidła charakteryzują się lekko słodkim i kwaskowatym smakiem, z subtelną nutą goryczki pochodzącą z pestek. W produkcie nie dodaje się cukrów, korzystając jedynie z naturalnych cukrów obecnych w owocach. Do uzyskania 1 kg powideł wykorzystuje się 3 kg owoców.
Jak czytamy na stronie internetowej gov.pl: Minimum 75% owoców użytych do wytworzenia powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły pochodzi z obszaru Doliny Dolnej Wisły, czyli z województwa kujawsko-pomorskiego – z powiatów: bydgoskiego, chełmińskiego, grudziądzkiego, świeckiego oraz z województwa pomorskiego – z powiatów: kwidzyńskiego, sztumskiego i tczewskiego. Najpopularniejszą marką powideł z Doliny Dolnej Wisły są powidła strzeleckie, ale takie powidła mogą powstawać i powstają także w innych miejscowościach i regionach. Oczywiście muszą one znajdować się w obszarze objętym certyfikacją.
Powidła z Doliny Dolnej Wisły. Gdzie kupić?
Powidła kupicie bez problemu u gospodarzy w regionie, ale szukać możecie ich także w sklepach eko oraz w sprzedaży internetowej. Idealną okazją do zakupu i poznania procesu produkcji jest Święto Śliwki, które odbywa się zawsze na początku września w miejscowośći Strzelce Dolne koło Bydgoszczy. To właśnie powidła strzeleckie są chyba najpopularniejszymi powidłami z Doliny Dolnej Wisły.
Inną ciekawą imprezą odbywającą się w regonie jest Festiwal Smaku w Grucznie (druga połowa sierpnia).
Dolina Dolnej Wisły – atrakcje kulinarne
Na terenie Doliny Dolnej Wisły, a konkretnie znajdującego się na terenie województwa kujawsko – pomorskiego Zakola Dolnej Wisły, aktywnie działa szlak kulinarny „Niech Cię Zakole”. Piotr Lenart, jego koordynator i pomysłodawca, we współpracy z lokalnymi podmiotami opracował wiele ciekawych propozycji wycieczek:
- Mennonicka pętla smaku
- Rejs na Smaki
- Rejs Zakolem Smaku (najprawdopodobniej najpopularniejszy „produkt” w ofercie Niech Cię Zakole). Oto opis: Dotąd płyniemy, aż się najemy ze Starego Fordonu – min. 10 osób – ok. 1.5 godziny w kierunku Bydgoszczy lub Strzelec Dolnych/Rafy. Stół Rodzimych Smaków kulinarnego szlaku – na zimno – wyroby z jagnięciny, gęsiny i wieprzowiny ras rodzimych, sery, miody i powidła z Doliny Wisły, sznytki z masłem prawdziwym, okrasą gęsią i konfiturą jagnięcą pikle, sałaty, marynaty oraz kompot sezonowy owocowy/ziołowy. To świetnia propozycja uzupełniająca dla wycieczki do Bydgoszczy.
Przeczytaj wywiad z Piotrem Lenartem: Turystyka kulinarna na wsi ma sens
Dlaczego warto jeść powidła śliwkowe?
Na pewno dla wyjątkowego smaku, ale pamiętajmy także, że śliwki mają liczne właściwości zdrowotne:
Wspomagają trawienia: Są bogate w błonnik, co pomaga w regulacji pracy jelit i zapobiega zaparciom.
Dostarczają antyoksydantów: Zawierają wiele antyoksydantów, takich jak witamina C i fenolowe związki roślinne, które pomagają zwalczać wolne rodniki i wspierają układ odpornościowy.
Wspierają pracę serca: Regularne spożywanie śliwek może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co sprzyja zdrowiu serca.
Mają niski indeks glikemiczny, co czyni je dobrym wyborem dla osób z cukrzycą.
Poprawiają kondycję skóry: Antyoksydanty i witaminy zawarte w śliwkach mogą wspierać zdrowie skóry i spowalniać procesy starzenia.
Koniecznie odwiedźcie Dolinę Dolnej Wisły i spróbujcie tutejszych powideł!