Przy okazji pobytu w Walii warto odwiedzić jej północnÄ… część, gdzie znajduje siÄ™ najwyższy szczyt tego terenu i z perspektywy ichniejszej „Åšnieżki”, czyli Snowdon, podziwiać ten zakÄ…tek Wielkiej Brytanii. Szczyt można zdobyć w sposób tradycyjny, korzystajÄ…c z jednego z szeÅ›ciu szlaków górskich, albo też wjechać naÅ„ przy pomocy kolei zÄ™batej.
W Polce niezbyt często pojawiają się informacje o kolei zębatej. Nie tylko dlatego, że u nas od lat 30. XX wieku nie funkcjonuje żadne połączenie wykorzystujące tego typu rozwiązanie. Do 1934 r. działała z Dzierżoniowa do Ścinawki Średniej Kolej Sowiogórska, która na 6-kilometrowym odcinku miała zamontowana szynę zębatą.
Specyfika kolei zÄ™batej polega na tym, że posiada ona dodatkowÄ… zÄ™batÄ… szynÄ™ (ulokowanÄ… miÄ™dzy „normalnymi” szynami). Tego typu rozwiÄ…zanie stosuje siÄ™ w sytuacji dużego nachylenia terenu, po której biegnie trasa kolejowa. Åšrodkowa szyna zÄ™bata, na którÄ… oddziaÅ‚ujÄ… zÄ™bate koÅ‚a napÄ™dowe, dziaÅ‚a hamujÄ…co podczas jazdy po stromym terenie.
KolejkÄ… na szczyt
Kolej zębata ustąpiła miejsca kolejkom linowym lub połączeniom samochodowym. W Europie najwięcej linii kolei zębatej jest w Szwajcarii.
Kolejka Snowdon Mountain Railway (po walijsku Rheilffordd yr Wyddfa) to jedyna kolej zębata w Wielkiej Brytanii. Powstała w 1897 r. Zaczęła działać w Wielkanoc, jednak pierwszy wjazd na szczyt zakończył się wypadkiem: lokomotywa wypadła z szyn. Zginął jeden z pasażerów. Kolejka została zamknięta na rok, jednak od 1897 r. funkcjonuje niemal bez przerwy (z wyłączeniem II wojny światowej).
Trasa kolejki ma dÅ‚ugość 7,5 km, podróż trwa 55 min. i pokonuje teren o różnicy 1000 m – od Llanberis (108 m) na szczyt Snowdon (1085 m). PoÅ‚Ä…czenie jest jednotorowe, jest na nim 6 stacji. Z przyczyn bezpieczeÅ„stwa pociÄ…gi kursujÄ… co 30 min. W ciÄ…gu roku korzysta z nich 150 000 osób, ale sam szczyt jest celem ok. 400 000 pieszych turystów.
Walijczycy kochają kolejkę na Snowdon, uważają ją za świętość. Sam szczyt jest bardzo popularny , wokół niego znajdują się piesze szlaki wędrowne.
Cały masyw Snowdon odgrywał w poprzednich wiekach dużą rolę w brytyjskiej wspinaczce górskiej. Wschodnia ściana została zdobyta pod koniec XVIII w. przez dwóch botaników, którzy szukali tam roślinności wysokogórskiej. Ściana północna została zdobyta dopiero pod koniec XIX w., a sir Edmund Hillary trenował tam przed wyprawą na Mont Everest, który zdobył jako pierwszy w historii w 1953 r.
Snowdon to jedna z trzech gór, która należy do wyÅ›cigu National Three Peaks Challenge, którego celem jest zdobycie w ciÄ…gu 24 godzin poza najwyższÄ… góra Walii, również najwyższego szczytu Szkocji (Ben Nevis – 1348 m) oraz najwyższego wzniesienia Anglii (Scafell Pike – 978 m).
Smak walijskiej kuchni
Sama atrakcja w postaci wjazdu na szczyt zębatą kolejką i podziwianie okolicznych widoków nie sprawi, że przestaniemy myśleć o jedzeniu. Walijskie kulinaria kojarzą się z jagnięciną i porem, które jest uważane przez miejscowych za narodowe warzywo. Walia i jej kuchnia są pod wpływem dominującego na tych terenach rolnictwa, co tym samym oznacza, że nie można jej zaliczyć do lekkostrawnej.
Walia to też królestwo serów. Do tych zdrowych można zaliczyć, np. Caerphilly cheese, Fenni cheese, Llanboidy cheese, Red Devil oraz szczególnie aromatyczny cheddar o nazwie „Black Bomber„.
Åšniadanie nie odbiega od tego, co serwuje siÄ™ w Anglii. OczywiÅ›cie zawsze można podnieść jego rangÄ™ i stwierdzić, że jest ono „trzydaniowe”, bo skÅ‚ada siÄ™ z „cereals” (wszelkiego rodzaju musli), na ciepÅ‚o to „ham” (szynka), „bacon” (wÄ™dzonka), „sausage” (typowa brytyjska wÄ™dlina), „tomato” (pomidory), „eggs” (jajecznica lub jaka sadzone) oraz „mushrooms” (pieczarki). Do tego podaje siÄ™ coÅ› na sÅ‚odko, czyli grzanki z marmoladÄ…. PopoÅ‚udniowa walijska herbatka to oczywiÅ›cie tradycyjny rytuaÅ‚ jak na caÅ‚ych Wyspach. Do tego obowiÄ…zkowo „bara brith”, ciasto z korzennymi przyprawami i suszonymi owocami, lub „welsh cakes”, maÅ‚e ciasteczka z rodzynkami, cynamonem, kardamonem i goździkami z dodatkiem syropu z wysÅ‚odków, pieczone tradycyjnie na gorÄ…cym kamieniu (obecnie kamieÅ„ zastÄ™powany jest rozgrzanÄ… patelniÄ…).
Najpopularniejszym daniem, podobnie jak w Anglii, jest „Fish & Chips” (ryba z frytkami). W Walii ceni siÄ™ jagniÄ™cinÄ™ z zimnym sosem miÄ™towym, który jest bardzo popularny w angielskiej kuchni. Jednak nic tak nie jest charakterystyczne dla walijskich daÅ„ jak „ceredigion cawl”. Jest to wyznacznik tamtejszej kuchni, spożywany praktycznie codziennie, choć zmienia siÄ™ zależnie od pory roku, kucharza i regionu. „Ceredigion Cawl” to gotowane danie jednogarnkowe z wieprzowej i jagniÄ™cej golonki, z dodatkiem marchwi, ziemniaków, brukwi, cebuli, pora, korzenia pasternaku oraz pietruszki i pÅ‚atków owsianych.
Do rolniczych i wiejskich tradycji Walii odwoÅ‚uje siÄ™ danie „tatws pum munud” (ziemniaki piÄ™ciominutowe). Wbrew nazwie jest to danie jednogarnkowe, a czas jego przygotowanie przekracza pięć minut. SÄ… to z ziemniakami z warzywami i szynkÄ…. Jest to tradycyjne danie walijskie, które dawniej niemal codziennie serwowano na wsi. Jadano też „faggots” – klopsy z wieprzowej lub jagniÄ™cej wÄ…troby z dodatkiem cebuli.
Walijskie przekÄ…ski
Na koniec coÅ› co zainteresuje osoby preferujÄ…ce dietÄ™ bezmiÄ™snÄ…. „Bara lawr” to danie typowo walijskie przygotowywane z wodorostów nori, podawane do Å›niadania lub do jagniÄ™ciny. Pieczone lub ugotowane wodorosty z dodatkiem soku pomaraÅ„czowego, soli i pieprzu, mogÄ… być również prasowane i suszone.
Popularna jest też zupa z pora, która jest zabielana mÄ…ka i mlekiem („leek soup”). Jest podawana z dodatkiem szynki i serem typu cheddar. InnÄ… przekÄ…skÄ… z serem cheddar jest „welsh rarebit„, czyli grzanka pieczona z masÅ‚em i pastÄ… z sera wymieszanym z musztardÄ… i piwem.
PozostajÄ…c przy temacie piwa warto wspomnieć, że trunek ten ma w Walii stosunkowo niskÄ… zawartość alkoholu (3 proc.). Najczęściej jest to piwo typu 'ale’ (piwo górnej fermentacji), które przeważnie produkowane jest w Wielkiej Brytanii, choć za sprawÄ… kolonistów jest ono również znane w USA i w Australii.
„Ale” jest jasnobrÄ…zowe i o maÅ‚ym nasyceniu dwutlenkiem wÄ™gla. Popularne sÄ… też wina jabÅ‚kowe, np. „Blaengawney Cider” lub „Gwynt y Ddraig”, bo Walia to również „dom” dla 20 winiarni, które istniejÄ… od lat 70. XX wieku.
W Wali nie ma bogatej tradycji i kultury picia whisky. „Penderyn” to pierwsza „Single Malt Whisky” wytwarzana od 2004 r. po kilkudziesiÄ™cioletniej przerwie. Whisky produkuje siÄ™ tu od ponad 100 lat, co zapoczÄ…tkowaÅ‚a gorzelnia „Penderyn”.
Kuchnia walijska może nie rzuca na kolana, ale bez wątpienia jest warta poznania.