Wsparcie turystyki kulinarnej poprzez współpracę z wydawcami przewodnika Michelin – było tematem zorganizowanego przez Polską Organizację Turystyczną panelu podczas konferencji „Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”, która odbyła się w dniach 17-18.04 2024 wSzkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula.
Po prezentacji nastąpiła dyskusja w ramach panelu poprowadzonego przez dr. inż. Piotra Dominika przewodniczącego Rady Programowej Konferencji. Udział w niej wzięli eksperci, którzy swoimi działaniami w realny sposób kształtują oblicze polskiej turystyki kulinarnej: wspomniana już Magdalena Krucz (POT), dyrektor departamentu turystyki w Ministerstwie Sportu i Turystyki – dr. Dominik Borek (MSiT), dyrektor Warszawskiej Organizacji Turystycznej (WOT) – Mateusz Czerwiński oraz Ambasador Światowego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Association – WFTA) w Polsce, dyrektor Landbrand – Hubert Gonera.
Potrzebna integracja sektora gastronomicznego
W swoich wypowiedziach paneliści podkreślali konieczność integracji i zwarcia szeregów branży turystycznej, gastronomicznej i rolniczej. Uczestnicy konferencji bardzo żywiołowo uczestniczyli w dialogu z prelegentami, co spowodowało, że panel miał bardzo dynamiczny charakter i przedłużył się przeszło dwukrotnie w stosunku do czasu przewidzianego w programie konferencji. Tematami najbardziej elektryzującymi zgromadzonych był rzecz jasna przewodnik Michelin i wzrost ilości polskich miast i regionów w tej słynnej publikacji. Obecni na sali przedstawiciele mediów wyrażali uznanie dla działań POT, które wspierają widoczność polskich restauracji w tym najbardziej prestiżowym na świecie przewodniku turystyki kulinarnej.
Wkrótce gwiazdki Michelin nad Morzem
Przypomnijmy tylko, że od 2023 roku grono polskiej reprezentacji miast opisywanych tamże poszerzył Poznań, dołączając do Warszawy i Krakowa. Jak można nieoficjalnie usłyszeć już w niedalekiej przyszłości można spodziewać się kolejnym polskich miast a nawet regionów. Dobrze poinformowani twierdzą, że kolejne rekomendacje będą dotyczyły restauracji w nadmorskim regionie.
materiały organizatorów konferencji Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego