Pałuki to urokliwy kawałek Polski wciśnięty pomiędzy Wielkopolską i Pomorzem. Każdy chyba kojarzy takie miejsca jak Biskupin, Żnin czy Wenecja. Pałuki to jednak znacznie więcej. To unikalna przyroda, krajobrazy, wreszcie specyficzna lokalna kultura i… kuchnia. To właśnie o tej ostatniej przeczytacie w Kuchni Pałuckiej, autorstwa Krzysztofa Leśniewskiego.
Mimo dużych wpływów kuchni wielkopolskiej czy pomorskiej, na Pałukach wytworzyła się kultura jedzenia o własnym, unikalnym charakterze. Oddanie go nie było wcale zadaniem prostym. Krzysztof Leśniewski przeprowadził szereg wywiadów terenowych, analizował źródła etnograficzne i literaturę. Wyzwanie potęgował fakt, że nierzadko ta sama potrawa pojawiała się w różnych wersjach nawet w obrębie tej samej wsi!
Co bardzo ważne i rzadkie w książkach poświęconych kuchni regionalnej. Autor sam ugotował i sfotografował wszystkie przedstawione potrawy. Jest ich ponad 150. Przykłady? Czornina z owijonkami, drożdżok z rabarbarym, zupa chlebowa, zupa z korbola, gomółki.
Narracja książki podąża za poszczególnymi porami roku. Pośród przepisów autor zamieścił także opisy regionalnych zwyczajów i tradycji. Ta książka to skarb dla każdego Pałuczanina, ale z pewnością z radością przeczytają ją także entuzjaści kuchni regionalnej.
Jako wydawca, jestem zafascynowany tą pozycją. Proszę więc wybaczyć brak dystansu 😉
Książkę można zakupić w sklepie czytajwkuchni.pl Kuchnia Pałucka
format: B5 liczba stron: 160 oprawa: integrowana