Wiemy już jak prezentuje się program VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Impreza odbędzie się w dniach 11 – 15 sierpnia 2016 r. na Dolnej Równi Krupowej.
Targi – jak co roku rozpoczynają się Konferencją Inauguracyjną w Sali Konferencyjnej Urzędu Miasta Zakopane, której temat wiodący brzmi: Czy produkty regionalne są narzędziem promocji turystyki?
Wygłoszone zostaną następujące prezentacje:
• Promocja produktów regionalnych Podhala poprzez wydarzenia w Powiecie Tatrzańskim – wykładowcy Maria Szozda-Kuchta oraz Dorota Jarząbek;
• Arcydzięgiel litwor – tatrzańskie ziele o magicznej (i nie tylko) mocy
– wykładowca prof. Stanisław Czachorowski;
• Fenomen marki Górolsko Swoboda produkt regionalny
– wykładowca Magdalena Ćmiel;
• Pasterskim szlakiem – wykładowca Jolanta Flach.
Atrakcje podczas targów:
PIKNIK TATRZAŃSKI:
promujący szlaki oraz schroniska tatrzańskie; warsztaty dydaktyczne dotyczące bezpieczeństwa w górach, ścianka wspinaczkowa, którą prowadzić będą przedstawiciele Tatrzańskiego Parku Narodowego, PTTK O/Zakopane oraz Stowarzyszenia Przewodników Tatrzańskich;
– Państwowa Podhalańska Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Targu zaprezentuje Promocję Zdrowego Trybu Życia:
• warsztaty studentów architektury – prezentacja stylu zakopiańskiego;
• porady pielęgniarskie;
• zabawy i warsztaty plastyczne dla dzieci;
Promocja powiatu Jędrzejowskiego
• warsztaty regionalne koronczarskie i bibułkowe; warsztaty malowania na żywo;
• wystawa obrazów Zbigniewa Kasprzaka z Jędrzejowa;
• występ zespołu KORYTNICZANKI oraz młodzieży
z Zespoły Placówek Oświatowych w Nagłowicach;
Obchody Dnia na Słowackim Spiszu , to prezentacja miast Popradu i Svitu
• Zespół Alimach przedstawi taniec historyczny;
• Zespół La Speranza, to muzyka i śpiew o czasach historycznych i współczesnych;
• występy kataryniarza i produkcja srebrnych monet słowackiego mincerza;
Cieszące się stałym zainteresowaniem warsztaty rękodzielnicze: bibułkarstwo, tkanie gobelinów, koronkarstwo, szydełkowanie, pokazy sztuki snycerskiej, prezentacje haftu łowickiego. Warsztaty rękodzielnicze krawiecko-hafciarskie prowadzone przez Tadeusza Berdę – oraz pokazy strojów. Ciekawostką będzie zamontowany projekt folusza.
II. Kowalskie Spotkania pamięci Jacka Biernacika zgromadzą po raz kolejny artystów kowali, którzy z niesłabnącym powodzeniem prowadzą warsztaty kowalstwa artystycznego.
Pokazy kulinarne lokalnych karczm (Litworowy Staw, Biały Potok, Szymkówka)
– a włoskie potrawy prezentować będzie Willia Toscana oraz specjalny pokaz pani Dominiki Wójciak Zwyciężczyni Masterchef. Interesująco zapowiada się pokaz kulinarny Tatrzańskich Mistrzów Kuchni.
Występy regionalnych zespołów: Zespół im. Klimka Bachledy, „Małe Bartusie”, Podhalański Zespół Góralski HARNASIE oraz zespół Białodunajcanie, który poprowadzi paradę bacowską podczas Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich. Zespół Zornica TCKiS JUTRZENKA grupa dudziarzy zakończy prezentacje zespołów regionalnych.
Wieczorne występy zespołów muzycznych:
• THE POSTMAN, EXIGO,TABOR, DAGADANA i HARNI.
Więcej informacji: produkty-regionalne.eu