Poznaliśmy zwycięzców pierwszej edycji Wawrzyna Polskiej Turystyki Kulinarnej. To konkurs nagradzający aktywności wspierające rozwój turystyki kulinarnej w Polsce.
W skład kapituły konkursowej weszli naukowcy, eksperci, praktycy z branży turystycznej.
Oto Laureaci I edycji konkursu:
- Rzecz – Wyrób kulinarny – Marcinek hajnowski
- Kulinarne wydarzenie cykliczne – Festiwal Śląskie Smaki
- Pakiet usług turystyki kulinarnej – Kulinarna impreza turystyczna Niech Cię Zakole. Przeczytaj rozmowę z pomysłodawcą tej inicjatywy, Piotrem Lenartem: Turystyka wiejska ma sens
- Obiekt turystyki kulinarnej – Muzeum Toruńskiego Piernika (przeczytaj reportaż Biokuriera o tym miejscu: https://biokurier.pl/relaks/zywe-muzeum-piernika-zaraza-pasja/)
- Szlak kulinarny – Szlak Kulinarny Opolski Bifyj
- Miejsce – Pstrąg Ojcowski
- Doświadczenie kulinarne w turystyce wiejskiej – Kozia Farma Złotna (sprawdź nasz reportaż na temat działalności Koziej Farmy Złotna)
- Doświadczenie kulinarne w turystyce miejskiej – Targ Pietruszkowy
- Edukacja w turystyce kulinarnej – Frykasy z Kodnia
- Osobowość turystyki kulinarnej – Karol Okrasa
- WYRÓŻNIENIE: Radio Kulinarne Wine Podcast
Pomysł na konkurs powstał przy okazji kolejnych edycji konferencji poświęconych turystce kulinarnej odbywających się na terenie Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie.
Inicjatorem i pomysłodawcą nagrody i konkursu jest dr Piotr Dominik, od wielu lat naukowo zajmujący się zagadnieniami z zakresu turystyki kulinarnej.